Reflectie in Blauw POLITIEWERK BLIJFT MENSENWERK
BLOGS

 

RUSTIG

Een aantal jaren lees ik op 1 januari in persberichten dat we een relatief rustige jaarwisseling hebben gehad en altijd lijkt het weer rustiger te zijn dan het jaar daarvoor! Weinig geweld tegen hulpverleners, minder incidenten en altijd een gezellig sfeer. In het ene gebied is het nog rustiger, dan het andere.

 

In de loop van de dag druppelen toch berichten binnen over incidenten. Incidenten waarbij politiemensen, brandweermensen of ambulancepersoneel betrokken zijn geweest. Ik vraag me soms af hoe het komt dat altijd in eerste instantie de berichten naar buiten komen dat er geen heftige incidenten zijn geweest, terwijl de hulpverleners die op straat bezig zijn geweest dit soms anders hebben ervaren. Ik vraag mij soms af hoe dit nu toch komt!? Het verschil!

 

Ik heb in mijn carrière regelmatig vooraan gestaan tijdens Oud en Nieuw, een groot

dance-evenement of een huldiging van een voetbalclub. Ik stond tussen de mensenmassa’s. In mijn uniform, te paard of als ME-er. Vaak was ik erbij! Heel vaak ging het goed, maar regelmatig ging het ook goed fout.

 

Als het echt fout gaat lees je dat natuurlijk volop in de krant en zie je dat op televisie. Maar van de vele (kleinere) incidenten lees je niet veel. Agressief gedrag zoals het gooien van flessen en vuurwerk, het spugen, duwen en trekken of uitschelden wordt als gewoon ervaren. Regelmatig ben ik bespuugd, bekogeld met flessen of stenen, tijdens een aanhouding geschopt of geslagen of bedreigd. Een dag later las ik in de krant of zag ik op televisie dat het allemaal rustig was verlopen zonder noemenswaardige incidenten. Hoezo rustig?

Heb ik niet staan knokken? Ben ik niet bespuugd? Of had ik geen blauwe plekken?

Waar zit het verschil dan? Ik heb me dat wel eens hardop afgevraagd! Hoe kan het zijn dat naar de buitenwereld wordt gecommuniceerd dat alles rustig is verlopen en ik een ander beeld heb gehad? Soms voelde ik dat als niet het juiste beeld (willen) weergeven. En dat voelde heel vreemd!

 

Ook vandaag zie ik weer dat er in eerste instantie via de pers berichten verschijnen dat het een rustige jaarwisseling is geweest. Ik vraag me af hoe de hulpverleners dit vannacht hebben ervaren die bij een incident betrokken waren? En soms gewond zijn geraakt! Denken ook zij dat het een rustige jaarwisseling was!?

 

Uit de berichten die ik in de loop van de dag op de sociale media zie verschijnen blijkt dat “rustig” een zeer relatief begrip is!

 

Ik heb dat begrip “rustig verlopen” toen in ieder geval soms anders ervaren. En een aantal van mijn (oud)collega’s waarschijnlijk na afgelopen nacht ook!