Reflectie in Blauw POLITIEWERK BLIJFT MENSENWERK
BLOGS
ONDER SPANNING RECENSIE

In 2012 werd ik door Joost van der Wegen geïnterviewd over de impact van het politiewerk en de gevolgen daarvan. Samen met Johan Schuurman en Jos Hermans deelde ik mijn verhaal in de Panorama van 23 augustus 2012. Over wat ons was overkomen en hoe wij er mee om zijn gegaan. Alle drie werden we getroffen door PTSS en  had het werken bij de politie er mee te maken. Voor een aantal jaren geleden was PTSS binnen de politie een redelijk onbekend fenomeen.

 

In het begin van dit jaar (2013) werd ik door Joost benaderd en gevraagd of ik mee zou willen werken aan het boek dat hij wilde schrijven. Joost wilde een boek schrijven over de impact van het politiewerk en de eventuele gevolgen daarvan. Ik voelde mij vereerd! Ik deelde mijn verhaal, vertelde dingen soms vanuit het diepst van mijn ziel. Hetgeen ik had meegemaakt in mijn werk, tijdens mijn ziek zijn, mijn herstel en de gevolgen voor de langere termijn. Ook mijn partner Corrie heeft haar verhaal gedaan in het boek. Wat betekende het voor haar. Hoe ging zij om met mijn PTSS en wat waren voor haar de gevolgen.

 

In spanning wachtte ik het boek “Onder spanning. Werken bij de politie.” af. Eind november 2013 kwam het boek uit. Ik ben niet echt een lezer, maar ik las het boek in een keer uit. De verhalen, van anderen, maakten indruk op me en soms moest ik het boek even neerleggen.

 

Op 28 november was de boekpresentatie in de boekhandel “Over het water” in Amsterdam. Samen met Corrie werd ik voor de presentatie uitgenodigd. Onder grote belangstelling werd het boek gepresenteerd. In de boekhandel was ook Peter Mellenberg aanwezig die vertelde over zijn ervaringen in het politiewerk en hoe hij betrokken raakte bij een aantal heftige incidenten. Voor de aanwezigen was er een mogelijkheid om, aan onder andere de hoofdpersonen in het boek, vragen te stellen

 

Het boek geeft een duidelijke uitleg over wat het politiewerk inhoud en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn het van het werken onder spanning. Vanuit verschillende invalshoeken wordt het werk van politiemensen belicht.  Door de indrukwekkende verhalen van de hoofdrolspelers in het boek wordt duidelijk onder welke spanning politiemensen soms moeten werken en voor welke dilemma’s zij komen te staan. Zowel de politiemensen die zijn getroffen door PTSS of juist niet, de partners van politiemensen, belangenorganisaties, deskundigen op dit gebied van de impact van het politiewerk, onderzoekers op het gebied van stress in het politiewerk, politiemensen en leidinggevenden vanuit de politieorganisatie komen in het boek uitgebreid aan woord. In het boek wordt de geschiedenis van het ontstaan van de opvang van politiemensen omschreven en hoe op dit moment is geregeld. Door het gedegen onderzoek van de schrijver en gesprekken met alle betrokkenen op dit gebied is het een compleet en goed leesbaar boek geworden. Het boek is een aanrader voor zowel politiemensen als burgers die meer willen weten over de impact van het politiewerk en de eventuele gevolgen van het werken onder spanning  bij de politie.