Reflectie in Blauw POLITIEWERK BLIJFT MENSENWERK
BLOGS
ONDER SPANNING

In 2012 werd onder andere ik geïnterviewd door Joost van der Wegen voor het tijdschrift de Panorama over de impact van het politiewerk. Johan Schuurman, Jos Hermans en ik deelden ons verhaal over wat ons was overkomen. In het begin van dit jaar (2013) werd ik opnieuw door Joost benaderd en bleek hij bezig te zijn met een boek. Een boek over de impact van het politiewerk. Zijn vraag was of ik mijn medewerking aan het boek wilde verlenen. Ik was vereerd en uiteraard was ik bereid om mee te werken aan het boek. Zowel ik als mijn partner Corrie hebben ons verhaal gedeeld in het boek. Ik hoop dat veel politiemensen, burgers en belangstellenden zich zullen verdiepen in het boek. En zullen lezen onder welke spanning politiemensen regelmatig hun zware werk moeten doen.

 

Verkeersongelukken met dodelijke slachtoffers, zelfmoorden, reanimaties, schietpartijen, kindermisbruik of overvallen. Slechts een paar voorbeelden van gebeurtenissen waar politiemensen een stap naar voren moeten doen, terwijl anderen liever wegkijken. Natuurlijk. Het grootste deel van het werk van de politie bestaat uit het gewoon uitschrijven van bekeuringen, het opnemen van aangiftes op het bureau, of het optreden bij burenruzies. Maar er is ook een categorie politiewerk waar ‘burgers’ niet zoveel weet van hebben.

De politie krijgt vaak harde kritiek. Ze maakt fouten in onderzoeken, geeft veel te veel geld uit aan ICT en heeft het soms te druk voor aangiftes. Maar dat neemt niet weg dat er tienduizenden politiemensen zijn die in de schaduw van die vaak negatieve publiciteit hun werk proberen te doen.

 

Journalist Joost van der Wegen sprak met (oud-)politieagenten, wetenschappers, politiechefs en andere ervaringsdeskundigen over het werken bij de politie. Aan de hand van cijfermatig onderzoek, diepgravende interviews en tientallen verhalen uit de politiepraktijk, beschrijft hij hoe doorgaans gedreven en capabele agenten en rechercheurs een zware strijd voeren aan de zelfkant van de maatschappij.

Van der Wegen laat onder andere zien dat politieagenten in hun loopbaan vaak met meer geweld en agressie te maken krijgen, dan militairen tijdens hun uitzending naar een brandhaard ergens in de wereld. Geen wonder dat sommige agenten moeite hebben om overeind te blijven en gebukt gaan onder grote spanningen. Want politiewerk is vaak loodzwaar.

 

Facts:

Titel: Onder spanning

Auteur: Joost van der Wegen

Omvang: 224 pp

ISBN: 978 94 91308 10 9

Prijs: 17,95

Verschijnt: 22 november 2013

oa verkrijgbaar bij:

bol.com