Reflectie in Blauw POLITIEWERK BLIJFT MENSENWERK
BLOGS
POLITIE EN MEDIA

Ik heb even getwijfeld welke titel ik deze blog kon geven. Het was Politie vs Media of Politie en Media. Zoals je ziet, het is het laatste geworden. Ik denk dat media en politie heel goed naast elkaar en met elkaar kunnen functioneren.

 

In het begin van mijn politiecarrière had ik ook geen hoge pet op van verslaggevers, cameramensen en fotografen. Het enige dat ze deden was in de weg lopen en moeilijke vragen stellen. Altijd proberen om een stukje dichterbij te komen en net even over het lijntje te stappen! Terwijl er toch gewoon op het rood met witte lintje stond “stop politie”. De discussies gingen over de plek waar ze mochten staan. De zogenaamde “eerste ring” of de “tweede ring”. Snapten ze het niet of wilden ze het niet snappen? Of begreep ik niet wat ze graag wilden? Altijd verwees ik ze naar de afdeling communicatie, want zelf praten met mensen van de media deed ik niet.

 

In de jaren die volgden werd het contact met de mensen van de media anders. Vaak kwam ik ze tegen bij een incident of een Plaats Delict en raakten we in gesprek. Dan gingen de gesprekken niet meer alleen over het incident, maar ook over het werk en het weer. Soms ontstond er een mooi contact, want ook al werk je in een grote stad vaak kom je dezelfde verslaggevers, cameramensen en fotografen gewoon weer ergens tegen.

 

We hebben soms tegenstrijdige belangen. De politie wil geen informatie vrijgeven in verband met het opsporingsonderzoek (daderinformatie) of omdat er sporen op de Plaats Delict staan die tot in detail veiliggesteld moeten worden. Dat kan zelfs een haar of een sigarettenpeuk zijn! En soms is er gewoon nog helemaal niets duidelijk. Regelmatig duren deze onderzoeken lang. En ik merkte dat de journalisten, cameramensen en fotografen ongeduldiger werden en maar bleven vragen. Zij wilden de mooiste foto’s, beelden en quotes, dit leidde soms tot irritatie!  Zij willen graag nieuws. Nieuws waar het publiek om vraagt. Maar datzelfde publiek vraagt van de politie dat zij een misdrijf zo goed mogelijk oplossen en de dader pakken of om duidelijkheid te verschaffen over een incident. En regelmatig bijten deze twee tegenstrijdigheden elkaar.

 

Zo leidt het filmen van politiemensen regelmatig tot het wegduwen van cameramensen of het afdekken van de lens met de hand. Volgens mij is dat niet de oplossing! Probeer eens met  cameramensen in gesprek te gaan en leg uit waarom je niet in beeld wil. Ik weet bijna zeker dat hij of zij zal proberen om er rekening mee te houden. Bij mij heeft dat wel eens geholpen en bleef ik buiten beeld. Heel af en toe kan het niet anders, want soms heb je als politieman gewoon nieuwswaarde. En  volgens mij maakt dat ook deel uit van je job!

 

Politie en media hebben op een Plaats Delict een verschillende rol. Door goed te communiceren kunnen we meer begrip kweken voor elkaar. Misschien zou je in de opleiding van zowel de politie als de journalistiek meer aandacht moeten besteden aan de manier van communiceren naar elkaar. Hierdoor krijg je, denk ik, meer begrip voor elkaar en zal je misschien elkaars uitgangspunten beter begrijpen!

 

Ik daag de politie en de media uit!