Reflectie in Blauw POLITIEWERK BLIJFT MENSENWERK
BLOGS
IEDER ZIJN MENING

In het mei nummer van 24/7, het personeelsblad van de Nationale Politie,  mocht ik, samen met een aantal collega’s, mijn verhaal doen over mijn ervaringen met PTSS. In 2009 werd er bij mij PTSS geconstateerd en toen voor vele collega’s nog een ziekte waar je niet of nauwelijks over sprak. Ook ik sprak niet over mijn gevoel. Ik loste alles zelf wel op. En mij zou PTSS nooit treffen. Ik was groot, sterk en had alles al meegemaakt. Maar het ging mijn deur niet voorbij.

 

In het nummer van  24/7 dat volgde mocht ik mij verheugen op een paar mooie reacties. Alleen één week af van mijn verwachtingen. Eén die mij raakte en boos maakte! Een oud collega uit Leek stelde dat wanneer je PTSS hebt dat je dan andere collega’s in de weg zit. Hij kon niet begrijpen dat politiemensen PTSS konden krijgen. Blijkbaar heeft hij geen idee wat PTSS is en ook niet wat het veroorzaakt. Ook niet voor de omgeving van de collega. Voor mij was het een onbegrijpelijke reactie, maar ieder zijn mening!

 

Ik heb uiteraard wel even nagedacht over de reactie van de oud collega en heb hem direct op twitter uitgenodigd in gesprek te gaan en hem uit te leggen wat het is en wat het met je doet.

 

Ik begreep de plaatsing van de reactie wel. Het geeft aan dat er nog steeds mensen en collega’s zijn die niet weten wat PTSS of de impact van politiewerk met collega’s doet. Deze oud collega uit zijn mening tenminste! Hoeveel (oud)collega’s hebben misschien dezelfde mening maar uiten deze niet? Ook in de gesprekken die ik aanga op politiebureau’s kom ik ze soms nog tegen, collega’s  die niet kunnen of willen begrijpen dat je PTSS kunt oplopen door de impact van het politiewerk. Het geeft aan dat er nog een weg is te gaan in het bekend maken van de impact en wat het soms met je kan doen. Dit geldt in alle lagen van de politieorganisatie en daarbuiten.

 

Na het verschijnen van het artikel zag ik op allerlei sites van de sociale media roering ontstaan over de reactie van de oud collega. Ik kan heel goed de verbazing en boosheid van heel veel collega’s begrijpen. Zeker als je getroffen bent door PTSS of een andere beroeps-gerelateerde ziekte. En ik vind dat je dan best even je mening mag uitten. Wat ik niet begrijp is dat deze oud collega voor van alles wordt uitgemaakt en er bijna een hetze tegen deze man ontstaat. Naar mijn mening is dat geen nette manier van communiceren.

 

Een ieder heeft recht op zijn of haar mening hoe lastig dit soms ook voor anderen is. En soms komen we door deze meningen tot andere inzichten. Misschien ook deze oud collega in Leek. Zo niet moeten wij daar mee om zien te gaan hoe lastig dat soms ook is!

 

 

 

(Ingezonden brief naar politieblad 24/7)