Reflectie in Blauw POLITIEWERK BLIJFT MENSENWERK
BLOGS
PRESENTATIE BOT AMBULANCE

Door De Basis werd ik uitgenodigd om in samenwerking met hen een lezing te geven aan het bedrijfsopvangteam van de ambulancedienst van de Veiligheidsregio Kennemerland in Bloemendaal.

 

De lezing had als kernwoorden watchful waiting. Wat kun je, als lid van het bedrijfsopvangteam, doen met collega’s die een traumatische ervaring hebben meegemaakt? Hoe ver ga je in je hulp? Zijn collega’s die echt niet geholpen willen worden en niet willen praten met een bedrijfsopvangteam te helpen? Of moeten we toekijken hoe ze mogelijk afglijden? Of zijn er mogelijkheden om deze collega’s toch in de gaten te houden? Is “watchful waiting” (oplettend afwachten) een manier?

 

In mijn lezing heb ik verteld wat mij is overkomen. Hoe het bij mij zover heeft kunnen komen. En wat het werk met mij heeft gedaan! En hoe ik als lid van het bedrijfsopvangteam mijn eigen signalen niet heb opgevangen of niet wilde opvangen. Met hartritmestoornissen naar een ziekenhuis moeten gaan! Was dat geen waarschuwing?! En ik ging gewoon door met werken. Als ik achteraf kijk heb ik signalen en kenmerken verschrikkelijk in de wind geslagen. Of was ik te groot en te sterk en kon ik alles aan! Alles wat ik zag, dat hoorde toch bij mijn werk! Daar had ik toch voor gekozen!

 

Maar wilde ik wel geholpen worden? Of kun je pas geholpen worden op het moment dat je zelf toegeeft dat er iets aan de hand is? Dat antwoord kreeg ik pas toen ik jaren later hard onderuit ging.

Het belang van een bedrijfsopvangteam is groot! Voor mij was het fijn dat de leden van het bedrijfsopvangteam er waren! Dat ik, als ik dat wilde, mijn hart kon luchten. Of gewoon een lekkere bak koffie met ze kon drinken. En daarna weer door met werken, want het werk gaat door!

 

Je kunt als lid van het bedrijfsopvangteam oplettend afwachten en er zijn als iemand je nodig heeft. Dat kan soms pas jaren later zijn.

 

Je kunt als lid van het bedrijfsopvangteam oplettend afwachten en er zijn als iemand je nodig heeft. Dat kan soms pas jaren later zijn. Vanuit dit standpunt ontstonden er die dag hele mooie discussies en inzichten.  En het is mooi om te zien dat alle hulpverleners veelal dezelfde emoties hebben! Jammer, dat we  het soms niet van elkaar weten!

 

Ik wil iedereen van het bedrijfsopvangteam van de ambulancedienst van de Veiligheidsregio Kennemerland bedanken voor jullie inspirerende inbreng en daardoor een mooie dag.