Reflectie in Blauw POLITIEWERK BLIJFT MENSENWERK
BLOGS

 

24/7 LOKET POLITIE

Woensdag 25 april  2012 was een belangrijke dag voor mij en veel collega’s. Gisteren werd namelijk op De Basis in Doorn door minister Opstelten het startsein gegeven voor het 24/7 Loket Politie. Een loket waar (oud)politiemannen en -vrouwen en hun partners terecht kunnen met vragen over de impact van het politiewerk. Want niet alles wat collega’s meemaken in het politiewerk is zogezegd ‘normaal’. Ook vinden we soms van wel!

 

Het loket is ontstaan doordat bleek dat er een behoefte was bij  politiemensen om hulpvragen te kunnen stellen over de psychische impact van het werk. Wat zijn de kenmerken van psychische klachten, hoe kan ik psychische problemen voorkomen of beperken en waar kan ik terecht om (na)zorg te krijgen.

 

Onder andere mijn partner Corrie en ik (als voormalig politieman) zijn betrokken geweest bij de klankbordgroep van het 24/7 Loket Politie. Wij hebben daarbij getracht om zo kritisch mogelijk te kijken naar de behoefte van politiemensen en die van hun partners. Ik heb zelf in het verleden PTSS opgelopen door mijn werk bij de politie. Na mijn herstel probeer ik mij nu hard te maken om op een goede wijze de zaken te veranderen binnen de politieorganisatie. Voor mijn partner en mij was het gisteren een speciale dag. De opening van het loket, waar ik zelf zo’n behoefte aan heb gehad. Ook mijn partner hoor ik regelmatig zeggen dat ze zo graag ergens had willen aankloppen met vragen toen ik ziek was. Maar een dergelijk loket was er toen nog niet. Nu is het er! En ja, we zijn best een beetje trots. Trots op de mensen die het hebben gerealiseerd en op het feit dat wij een klein steentje hebben mogen bijdragen.

 

Doordat het loket onafhankelijk is van de politie heb je zelf de keuze of de werkgever op de hoogte wordt gebracht van het contact met het loket 24/7 politie. Alle gesprekken worden in vertrouwen behandeld. Zonder jou toestemming zal er nooit iets bij de politieorganisatie terecht komen. De medewerkers van het Loket 24/7 politie kunnen je adviseren welke stappen je kunt ondernemen met betrekking tot je problemen.

 

Het 24/7 loket politie wordt geregeld vanuit De Basis in Doorn. De Basis ken ik al jaren. In de periode dat ik PTSS had kwam ik er regelmatig. Gewoon voor een bak koffie of een praatje. Na het verlaten van de politie werd ik opgenomen in het bestand van Stichting De Basis. Niet omdat ik nog ziek was, maar ik kan daar in de toekomst eventueel terugvallen op hun zorgnetwerk. Zo werd ik de eerste politieman die bij De Basis terecht kwam. Ik kon daar mijn vragen stellen en ik kreeg eerlijk antwoord.

 

Het loket 24/7 politie is een Pilot project en is van start gegaan voor collega’s in de drie Noordelijke politieregio’s (Friesland, Groningen en Drenthe).In de loop van het jaar zal het Loket 24/7 politie worden uitgerold over alle politieregio’s in Nederland en zal iedereen gebruik kunnen maken van dit prachtige initiatief. In 2013 is het loket voor iedere politieman of –vrouw en zijn/haar partner beschikbaar. Mocht jij nu in een andere politieregio werken en toch hulp nodig hebben van het Loket 24/7 politie mag je natuurlijk altijd bellen en je zult altijd vertrouwelijk worden geholpen. Dit geld uiteraard ook voor jou als partner!

 

Vanuit Reflectie in Blauw heb ik regelmatig mensen doorverwezen naar De Basis (Centrale Aanmeld Punt). Ik weet dat mensen snel zijn geholpen en ik weet dat een enkele zelfs voor een korte periode op De Basis heeft mogen verblijven in een accommodatie van De Basis.

 

Naast het telefonische loket24/7 politie is er ook een website geopend. Deze website is ook bedoeld voor (oud) politiemensen en hun partners en op deze pagina kun je alles lezen hoe je om kunt gaan met schokkende gebeurtenissen.

 

Ik ben er van overtuig dat collega’s bij dit loket veel steun kunnen vinden en antwoorden kunnen krijgen op veel vragen die zij soms hebben. Collega’s hoeven zich niet te schamen voor het feit dat politiewerk psychisch soms heel zwaar is. Ook voor partners is het werk van hun partner ook niet altijd even makkelijk. Mocht je vragen hebben over psychisch klachten of over de impact van een incident schroom dan niet om op de website te kijken of bel!

 

Je kunt het loket 24/7 dag en nacht bereiken op

 

Telefoonnummer:                              0800-1218

E-mail:                                              loket@weerbaarheidscentrumpolitie.nl

Website:                                           www.blauweveerkracht.nl

Facebookpagina voor partners:       Thuisgroep Blauw